h1

A komformitás ereje (Solomon Asch és az AnimeAddicts Award)?

2009. július 22., szerda 14:10

Vajon mégis mi az oka, hogy egy abszolúte nem a kategóriába illő anime jócskán lehagy egy kiemelkedő művet és egy másik nem tökéletesen ide illő pedig toronymagasan vezet? (AnimeAddicts Award 2008 – legjobb romantikus anime)

Tetszett a Vampire Knight, még ajánlottam is, de nem épp úgy, hogy “ha egy romantikus történetethez lenne kedved, …”.

Vágy, szexualitás, borzongás… ezt éreztem, míg néztem a sorozatot, de egy beteljesületlen, egyoldalú érzelmekkel teli történetet nem ajánlanék pl. Valentin napra épp egyedül lévő lányoknak és éppen ezért a kategóriában se találom a helyét.

Ezzel nem azt mondom, hogy csak a happyendes történeteknek van létjogosultsága a kategóriában. Ha lett volna pl. egy Vision of Escaflowne-hoz hasonló szerelmi szállal rendelkező anime, azt simán idesoroltam volna.

A másik fájó pont a Junjou Romantica bekerülése. Könyörgöm, abszolúte 18+ -os sztori! Mit keres a romantikus lányregények kategória anime megfelelői között? Ezzel az erővel Jane Austen mellé nyugodtan ajánlhatnám de Sade márki történeteit is (Justine), az is annyira romantikus, mint a Junjou. :S

Clannad AS számomra a másik véglet. Nem tudok realisztikusan nézni egy olyan történetet, ahol a nászéjszakán a házasság elhálása helyett (amire elég lett volna sejtetően utalni) a két főszereplő odáig jut, hogy “fogd meg a kezem”! Ez egy iskolás történetnél megfelelő, de ha a sztori túlhalad és házasság netalántán gyerek is szerepel a folytatásban, akkor ennél többet várok. Egyébként aranyos történet, főleg a szeretetről és a barátságról, mint a szerelemről, de a fenti kettőhöz képest jócskán több okkal sorolható a kategóriába, csak épp az első helyet nem adnám neki.

Toradora! Édes, vicces iskolai sztori az első szárnypróbálgatásokról, kár lett volna nem megnéznem. Történetesen, ha egy pár évvel fiatalabb lennék, biztos ez lenne a befutó. Nincs benne a kategória szempontjából felesleges mellékszál (mint barátok, barátok, barátok és család, család a Clannad AS-ben), kizárólag a két fiatal fokozatos egymásratalálásáról szól (kicsit hasonlóan, mint a Lovley Complexben).

Na, mi maradt ki? A szavazáson a leggyengébben szereplő anime pont az, ami számomra a legüdítőbb kivételt jelentette az összes eddig általam látott romantikus anime közül és ezzel egyértelműen a kedvencemmé vált. Az Itazura na Kiss-ben semmi se úgy van, mint az átlag romantikus sztorikban, ahol az esküvő, házasság a tetőpont, onnantól boldogan élnek, míg meg nem… . Az ItaKiss-ben pont onnan jön a neheze :)! Egy nem csöpögős, életszerű történet a kapcsolatokról, egy emészhetően rózsaszín történet öklendezés nélkül érettebbeknek.

És, hogy akkor miért nem vezet? Pontosabban helyesebb lenne úgy feltenni a kérdést, hogy “miért kullog ennyire hátul?”, hisz tudom-tudom ízlések és pofonok… (ha a Toradora! vagy a Clannad AS hagyná csak le, akkor nem “sírnék”). Ugyanakkor gyanítom tanulságos lett volna, ha a szavazás gomb megnyomásával egyetemben egy kis kérdőívet is kitöltöttek volna a tagok (nem, kor, esetleg iskolai végzettség) és máris tisztább lenne a kép. Sejtésem szerint az idősebb animéseknek a szavazástól való távolmaradása az egyik ok a torz képre, a másik, hogy sokan egyetlen anime ismeretében szavaznak, harmadik pedig a címben írt komformitás…

Fiatalabb (és / vagy) befolyásolható… nem szavaz arra, ami már lemaradt, így az még jobban lemarad.

Fiatal (és / vagy) befolyásolható… könnyebben voksol arra, ami már így is vezet…

Mindenesetre a legkevésbé sem hihetem, hogy nekem lenne kificomult az ízlésem! 🙂

by Kibou no Hikari

Reklámok

2 hozzászólás

 1. A jelöltek közül romantikus történetnek tényleg az ItaKiss lett volna a legjobb -a gond csak azzal van(volt), hogy a VK a 10-12 éves lánykák között romantikus, darkos shoujonak számít(ami persze minden, csak nem romantikus, darkos shoujo -ugye?? :/ ).

  A JR-t(16+ 😀 ) szeretem, de mivel yaoi(beütésű BL), az emberek fele erre nem szavaz, mer “fúúúj, melegszerelem” meg “áhh, ez biztos szar”. Emellett sokan (azt is) mondták, hogy hentai kategóriába kéne sorolni(nade kéremszépen, ez nem pornó…!!).

  A Clannadból nemhogy az After Storyt, de még az első évadot se láttam, úgyhogy erről nem igen tudok véleményt alkotni:S .
  A Toradora!-t meg fordítják(ha van felirat, meg akkor inkább azzal nézném, mint angol subbal 😀 ).

  Ahogy elnéztem(1 hónapja kb.)az értéklést, főleg a CG lett a befutó 2008-ban, a legtöbb szavazásban.
  Ugyan, kit érdekelnek az Ef tájképei ha a kedvencére szavazhat??
  (Egyébként CG-fan vagyok, de a grafikai szavazásnál kibuktam._o)


 2. Junjou –>
  Bár az első BL (vagy inkább yaoi), amit néztem, engem egyáltalán nem a “meleg-téma” miatt borzasztott el (maga a téma egyébként nem idegen a számomra, ott van pl. a Fiúk a klubból is). Ugyanakkor el tudom képzelni azt, amit írtál és a kommentekből is kiderült, hogy vannak, akik homofóbia okán voksoltak ellene.

  Míg néztem nekem azonban az jutott eszembe, hogy ha a női szerepben tetszelgő fiút lecserélnék egy lányra, akkor elképzelhető, hogy sokan úgy kiáltanának fel: “nemi erőszak!”, olyannyira durván és mindenféle bevezetés nélkül támadja le őt a “tanár bácsija”. Én ezt nem találom vonzónak és romantikusnak (a folytatás se nyűgözött le).

  DE remélem, nem veszünk össze, látom, hogy Te kedveled ezt az animét. Szerencsére elég sokfajta anime létezik. 😉

  A Toradora!-ra magyar feliratára érdemes várni, jó munkát végeztek vele.

  A CG alapvetően nem az én műfajom, bár már barátkozom a témával.Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: