h1

Egy gésa emlékiratai: film versus regény

2009. július 24., péntek 11:47

gésaElőször láttam a filmet, a regény pedig most megjárta velem a Balatont. Miután visszajöttünk, frissítés gyanánt ismét a film következett.

A történetet nem nagyon spoilerezném, a fülszöveg így szól:

“Elbűvölő, lélegzetelállító történet egy titokzatos világról, amely egy letűnt kultúra rejtelmeibe, egy japán gésa életébe enged bepillantani, mely tele van harccal a férfiak meghódításáért, a gondoskodás megszerzéséért.

A történet egy szegény halászfaluból elkerülő 9 éves, kék szemű kislányról szól, akit eladnak egy gésa házba. A hű önéletrajzi leírásból tanúi lehetünk élete átalakulásának, miközben beletanul a gésák szigorú művészetébe, ahol a szerelem csak illúzió, ahol a szüzesség a legmagasabb áron kel el, ahol a nő feladata, hogy szolgáljon és tudásával elbűvölje a befolyásos férfiakat.

Átélhetjük a háború okozta változást, amely egy új életforma kialakítására kényszeríti a gésákat, nem hoz szabadságot, csak kétségbeesést és vívódást…”

Bár a fő cselekményszálat lelőtte, azt kell mondjam, jó hogy a filmet láttam előbb, mert ellenkező esetben biztos csalódom, így viszont kedvenc marad a hiányosságai, idegesítő torzításai ellenére.

Olyan ez, mint a Büszkeség és balítélet* (a BBC 6 részes sorozat 1995-ből) esete… ahol bár a könyv kötelező olvasmány az érzelmek gazdagabb ábrázolása és főként az utótörténet miatt, asszem’, jócskán szegényebbek lennénk ha nem láthattuk volna Colin Firth ama vizes jelenetét.

Na, így kell semmitmondó vélemény írni. Summa summárum, ha tetszett a film, letehetetlennek fogod találni a könyvet is, de ha előbb a könyv akad a kezedbe, nehéz lesz eltekinteni a film hiányosságaitól. Idegesíthetnek a megváltoztatott karakterek (a filmben gyakran más szájába adják a mondandókat, mint ahogy a könyvben történt), a megválaszolatlan kérdések, a kihagyott jelenetek, ugyanakkor a film elképesztő képi világa, a magával ragadó zenei aláfestés miatt kár lenne kihagyni az adaptációt.

*a Büszkeség és balítélet továbbra is a toppon mind film, mind regény változatban, a Gésa meg sem közelíti.

by Kibou no Hikari

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: