h1

K-doramák ABC sorrendben

– 55 sorozat –
(félkövérrel a kedvenc sorozatok)

Frissítve: 2012. 04. 09.

újonnan felvitt címek: ***-al jelölve

 • Attic Cat (2003) – (16 epizód) – Időnként Kim Rae Won karakterét jól kupán vágtam volna. 🙂
 • Baby-faced Beauty (2011) – (20 epizód) – Első alkalom, hogy a second leadnek szurkoltam a befutó helyett. Nem jó érzés. 🙂 Azonban inkább karriertörténet volt, mint szerelmi. Elsősorban arról szólt, hogy a főszereplőnő hogyan találja meg önmagát, arról, hogy sikerül-e valóra váltania a rég elfeledett álmait. És ezt a sorozat egészen jól ábrázolta.
 • Bad Couple  (2007) – (16 epizód) – az első hat rész fergeteges vígjáték, majd hirtelen átvált drámába.
 • Bad Family (2006) – (16 epizód) – Ezt látni kell! 😀 A legjobb családi vígjáték (némi drámával), amit ezidáig láttam.
 • Best Love / The Greatest Love (2011) – (16 epizód)

  Csúcs egy sorozat! Minden klappol benne. Mesterien felépített, minden szó a helyén. Apró utalások, metaforák, kis kikacsintások és a feszültség… Imádtam, imádom! ;-)
 • City Hall (2009) – (20 epizód)

  Kihagyhatatlan, mindenkinek ajánlom! Ne riasszon el senkit a politikai háttértéma, mindent lehet mondani erre a sorozatra, de azt nem, hogy unalmas lenne! A legjobb mese, amit hosszú idő óta láttam.
 • Color of Woman (2011) – (20 epizód)***Ígéretes kezdés, pocsék folytatás, nulla karakterfejlődés.
 • Dalja’s Spring (2007) – (22 epizód)

  Még nem láttam ilyen doramát korábban, ahol még a mellékszereplők történetét is ennyire alaposan kidolgozták volna. Nagyon jól szórakoztam. Az külön tetszett, hogy tele volt popkulturális utalásokkal. Rózsaszín párduc, Elfújta a szél, Rocky, Titanic, Sailor Moon, Candy Candy, Mission Impossible, Dae Jang-geum, Hwang Jin Yi és még annyi sorozat és film, hogy fel se tudom sorolni (s gondolom egy csomót fel se ismertem). 🙂
 • Dong Yi (2010) – (60 epizód) – Nem, nem szinkronosan. Nem sznobságból. Kipróbáltam, de nem tetszett, és nem is tudtam a tévés vetítés időpontjában nézni. Ami a sorozatot illeti, egy biztos, Ji Jin Hee megérdemelte a csatorna díját. Imádtam az arcjátékát, valami fantasztikusan formálta meg a királyt.
 • Dream High (2011) – (16 epizód)***Jó kis ifjúsági sorozat. Tetszett a lány választása. Meglepett vele.
 • Fermentation Family (2011) – (24 epizód)***
  Szívmelengető családi sorozat. Gyönyörű felvételek, szívvel-lélekkel készített “gyógyító” ételek. Emellett születési titkok, nyomozás és egy nagyon meghitt kapcsolat. Imádtam.
 • Flower Boy Ramyun Shop (2011) – (16 epizód) – Könnyed, szórakoztató sorozat. De őszintén: így pár hónap távlatából egyedül csak Lee Ki Woo ‘post army’ hasizmára emlékszem a történetből, és mindezt úgy, hogy az említett pasi nem is az esetem. 
 • Flowers for My Life(2007) – (16 epizód)*** 

  Valóban botrányosan alulértékelt. Rögtön kíváncsivá is tett, hogy mely sorozatot favorizálták ezzel szemben a koreai nézők, amikor elsőnek adásba került (válasz: My Man’s Woman -> na majd beszámolok). Halálról, elmúlásról ilyen szépen, meghatóan, mégse túl drámaian, ellenkezőleg: egészen könnyedén, egy vödörnyi jól és jókor adagolt (fekete) humorral… ritka az ilyen. Valaki másnak is feltűnt az elején a My Girl-ös jelenet)? 🙂

 • Full House (2004) – (16 epizód) – egyáltalán nem jött be. Nem szeretem a realitástól ennyire elrugaszkodott történeteket. A barátaid eladják a házadat a távollétedben és te semmit se csinálsz… óh, bocs: beállsz az új tulajhoz szolgálólánynak… :) Nekem ez egy kicsit meredek.
 • History of the Salaryman (2012) – (22 epizód)***

  A legvégével nem vagyok tökéletesen elégedett. A végére kicsit veszített a lendületéből, de 1-től 20-ig imádtam. Ritka az ilyen jól összerakott sorozat. Yeo-Chi & Yoo-Bang örök kedvenc! 🙂

  Biztos, hogy újra és újra előveszem majd, ráadásul V.-nek is nagyon tetszik, ami nagy szó! Rémesen finnyás.

 • Jewel in the Palace/ Dae Jang geum – A palota ékköve (2003) – (54 epizód) – Első dorama, amit magyar szinkronnal láttam. Ez ugyan nem meglepő, hisz ez az első dorama, ami magyar szinkronnal is elérhető. 😀


  – Először a szinkronról: egyszerre nagyszerű és pocsék. Nagyszerű, mert a főbb szereplők hangjait remekül eltalálták, a szinkronszínészek is beleéléssel játszottak.
  – Pocsék pedig azért, mert (1) a szinkron több esetben elcsúszott, nem passzolt a szájmozgáshoz; (2) kevesebb hanggal dolgoztak, mint ahány szerep volt és még attól sem riadtak vissza, hogy a főszereplők hangjait többször használják.
  – (3) Emellett a  fordítás is hagy kivetnivalót maga után. Ugyan nem beszélek koreaiul, így csak arra alapozom, hogy a visszatekintő jeleneteket rendre máshogy, gyakran más jelentéssel tálalták.
  – A sorozatról: szívmelengető, csodás történet. Nem lehet megunni. Szomorú voltam, amikor a végére értem, szívesen elnéztem volna még egy darabig. :)
 • Last Scandal of My Life (2008) – (16 epizdód)

  A legjobb Cinderella (Hamupipőke), pontosabban Jumderella (Cinderella + ajumma) sztori, amit valaha láttam. Imádtam az első perctől az utolsóig. A sziporkázó párbeszédeket, az összes civakodást, a drámai pillanatokat, a remek kémiát. Azt az egyet viszont sajnálom, hogy Choe Jin Sil-t csak ebben, az utolsó szerepében láthattam először. 😦 Nagyon megszerettem a színésznőt, óriási veszteség, hogy elment.
 • Lie to Me (2011) – (16 epizód) – Sajnos nem kell erőlködnöm, hogy elfelejtsem.
 • My Girlfriend is a Gumiho (2010) – (16 epizód) – Túl sokáig volt egyoldalú a kapcsolat. Néha már nem bírtam nézni, hogy mit összeszenved a lány (hányszor veri át a fiú). Igaz, ugyanez más sorozatban nem zavart annyira (lásd pl. It Started With a Kiss). Talán itt azért tűrtem kevésbé, mert nem jött be a srác? Meglehet, néha rendkívül egyszerű vagyok. 😛
 • My name is Kim Sam Soon (2005) – (16 epizód)

  Kitűnő. Kedvenc párbeszédem belőle: “Jó székrekedésre” “A te aranyerednek is használ” – miközben egymás tányérjára pakolgatják oda vissza ugyanazt a fogást az étterem egész személyzete előtt :) .
 • My Princess (2011) – (16 epizód) – A City Hall és a Secret Garden forgatókönyvírójától… Nos ennek fényében csalódás volt. Remek kezdés, de a végére valahogy ellaposodott. A befejezés pedig… láttam már pár semmilyen lezárást, de ez felülmúlta az eddigieket. A szemnek viszont határozottan kellemes sorozat volt. ;)
 • Pasta (2010) – (20 epizód)

  A történet nagyon egyszerű, de annál nagyszerűbb. A főszereplők között csak úgy izzik a levegő, és a sorozat tele van jobbnál jobb, imádnivaló jelenetekkel. Amint befejeztem a sorozatot, rögtön el is kezdtem ismét az elejétől.
 • Playful Kiss (2010) – (16 epizód + 7 Youtube SP) – többet vártam a sorozattól. A két főszereplő között nem volt olyan erős az izzás, mint a tajvani verzióban.
 • Powerful Opponents (2008) (16 epizód) – Őszintén? Nem értem: miért? Miért így kellett befejezni. Nálam értelmesebbek nyugodtan elmagyarázhatják. Egészen az utolsó részig tetszett, az viszont nagyon nem.
 • SungKyunKwan Scandal (2010) – (20 epizód) – Abszolút remek, csak az utolsó öt perc nem kellett volna. Valamivel hihetőbb lezárást is készíthettek volna.
 • The Man Who Can’t Get Married (2009) – (16 epizód) – Nem volt rossz, egészen jól szórakoztam, míg néztem, de nem hiszem, hogy rövid időn belül elővenném újra.
 • The Moon that Embraces the Sun (2012) – (20 epizód)***– Annyira nem jó, mint amennyire a nézettségi adatai (~40 %) alapján várná az ember. A történet elég egyszerű, a karakterek sem bonyolultak. Mégis mi a varázsa? Talán az, hogy koreai kosztümös sorozathoz képest igencsak szenvedélyesre sikerült.
 • Warrior Baek Dong Soo (2011) – (29 epizód) – Ebből a sorozatból nagy eséllyel tényleg csak a rosszfiúkra fogok emlékezni, de rájuk nagyon. Ó és Jin Ju-ra. Csúcs volt a csaj.
 • Wedding (2005) – (18 epizód)***Kicsit repetitív volt. Időnként sok volt a sírás-rívás. Bár első kézből nem tudom milyen lehet az, ha valaki megfelelő érzelmek nélkül házasodik, viszont azt hiszem, a sorozat nagyon jól (=számomra hihetően) bemutatta ezt a nem éppen rózsás helyzetet. Az expasi története, és a kapcsolata a lánnyal nagyon tetszett. Ez az első sorozat, hogy Lee Hyun Woo-t igazán megkapónak találtam.
 • What’s Up Fox? (2006) – (16 epizód)Ugyan a MNIKSS forgatókönyvírója jegyzi, de finoman szólva sem gyakorolt rám akkora hatást. A kezdés embert próbáló – nőgyógyászos jelenet -, a 3. epizódtól szórakoztatott. Nyíltabban kezeli a szexualitást, mint az eddigiek. Egyeseket elriaszthat a viszonylag nagy korkülönbség ábrázolása miatt.
 • When It’s At Night (2008) – (17 epizód) – kevésbé a romantika, inkább az akció áll középpontban, de így is emlékezetes darab.
 • Wild Romance (2012) – (16 epizód)*** – Csak ismételni tudom a többieket. Vadnak vad, románcnak már kevésbé felel meg. Azért tetszett, hétről-hétre lekötött.
 • Wish Upon a Star (2010) – (20 epizód) –  Remek történet. Lehet rajta sírni, nevetni egyaránt. Jellemfejlődést is bőven találunk benne. Az utóbbi időben előfordult, hogy bele-belepörgettem egyes epizódokba, mert a kezdeti lelkesedés után már nem találtam olyan érdekesnek a történetet, abbahagyni viszont nem akartam. Nos, ennél a sorozatnál ez nem fordult elő. Az első epizódtól az utolsóig maratont tartva három nap alatt megnéztem az egészet. Csak ajánlani tudom! :)
 • Wonderful Life (2005) – (16 epizód) – Felemás érzésekkel álltam fel a tévé elől. Az alaptéma nagyon tetszett, a színészek jól játszottak, a 2nd lead jelleméért meg lehetett veszni, de valahogy túl sok idegesítő elem is belekerült a sorozatba.
 • You’re beautiful (2009) – (16 epizód) – Értem a felhajtást körülötte, racionálisan szemlélve valóban elég jól összerakott sorozat, a zenei betéteket is eltalálták, de a történet nem fogott meg érzelmileg. Se szeretni, se utálni nem tudtam a szereplőket. Nem az én világom. Jobban szeretem a kicsit érettebb tündérmeséket és tökéletesen érzem az ellentmondást. 🙂
Reklámok

8 hozzászólás

 1. Hali!

  Annak idején a Nodame Cantabile anime+live action kapcsán kommenteltem, azóta a felnőttek szomorú életét élem angoltanárként, így csak nyáron jutott időm igazán körülnézni az ázsiai sorozatok között.
  Szemezgettem a listádból, a Coffee Prince-en és a City Hall-on gondolkozom pár napja, hogy el kellene kezdeni, de lehet, hogy jövő nyárra marad, köszönöm az ismertetőket. 🙂

  Én most végeztem a Heartstrings című kis csodával (http://wiki.d-addicts.com/You%27ve_Fallen_for_Me), zenés, szívfacsaró és szórakoztató sztori, a fiatalabb és idősebb párok egyaránt utat találnak az ember szívéhez egy szempillantás alatt… nem bírsz nem szurkolni nekik. 🙂 A főszereplő ifjonc (Jung Yong Hwa ) pedig olyan cuki, hogy legszívesebben megenné az ember, szerintem szinte bármilyen sorozatban megnézném újra meg újra. 🙂 :$
  Úgy tűnik minden zenés dolog a kriptonitom. 😛 (A nyár Skip Beat, és Beck manga/anime csekkolással telt főleg:)

  2 kedvenc zeném a sorozatból ízelítőnek:

  http://www.youtube.com/watch?v=uzWL3BH5bzc (ez feldolgozás:)

  Remélem nem veszed tolakodásnak az ajánlást, rég láttam már olyasmit, amiről úgy éreztem, hogy írnom kell.

  Minden jót!

  PBaddict


 2. Szia!

  Örülök, hogy benéztél. Emlékszem rád, a blogmotor viszont elfelejtett téged. Az egynél több link miatt a spam mappába tette a hozzászólásodat. 🙂

  A Heartstirngs-t még nem láttam, de te vagy a második, aki ajánlotta nekem. Ez már jelent valamit. Köszönöm. 🙂

  A két általad kiszemelt sorozat közül a City Hall áll a szívemhez közelebb. Ha esetleg amellett döntenél: meg kell említenem, hogy kicsit lassabban indul, nálam a 4. rész volt a döntő epizód, addig nem igazán állt össze a dolog, utána viszont abba se tudtam hagyni. 😉
  A Coffee Prince valamivel egységesebb hangulatilag és az OST-je remek.

  Nézz be máskor is és neked is minden jót!


 3. Na ennyit arról, hogy “lehet majd jövő nyáron” 😀 A Coffee Prince-t úgy kivégeztem szinte egyhuzamban, hogy magam is meglepődtem. A poénok, a szerelmi szálak, az elfojtott érzelmek nagyon ültek minden részben, a főszereplők és a mellékszereplők zöme (a 3 “herceg” és a másik pár) egyaránt megragadtak. 🙂

  Most már itt pihen a gépen a City Hall, A You’re Beautiful, meg nem sokára a Greatest Love is… Ráakadtam a koreai sorozathorogra és nem hiszem, hogy leakadnék záros határidőn belül, a fene a fajtámat. 🙂 Az amcsi sorozatok háttérbe szorultak (muszáj, mert idén még az 1éves mesterszakok is el akarom végezni) és koreai lázban égek… jajj nekem.


 4. Ha még nem láttad, a Faith kötelező darab! Számomra a legkiválóbb dorama, amit eddig láttam, pedig láttam már jópárat…:D:D


 5. Imádom a Pasta filmet mert megtudja mutatni, hogy milyen szép is az igaz és a tiszta szerelem. Azt hiszem, hogy sokat tanulhatnánk a Koreai néptő, mert náluk még sokat számit a tisztelet!!!!


 6. Az általam is látott sorikról (néhányat azért nem láttam)írtakkal többnyire egyet értek, viszont meglepődtem, hogy 2,-véleményem szerint – hihetetlenül izgalmas, színészi és dramaturgiai bravúrosról: QSD és Thank you, nem!(Elgondolkodtam, vajon miért.)


 7. Miért is?:) Hisz szubjektív!
  Az értékelésem nem (teljesen) arról szól, hogy ki milyen színészi teljesítményt produkált, mennyire volt nagyszerű a produkció, a látvány, a rendezés..stb., hanem sokkal inkább arról, hogy milyen nyomot hagyott bennem a történet, mennyire szívesen nézném újra….
  A QSD-t például semennyire sem, egyszer nekem elég volt, bármilyen jónak is tartottam objektíve.
  Plusz az “értékelésem” sorrendet is jelent és éppen ezért Időről időre ahogy nő a viszonyítási alapom rendszerint kicsit belenyúlok, hogy jobban tükrözze, hogy mi mihez képest mennyire tetszett.
  De miért is “mentegetőzök”…? 😀


 8. Nagyon szeretem a koreai sorozatokat, tele vannak érzelmekkel, sokszor szavak nélkül. Nem dobálóznak a “szeretlek” szóval, mint a nyugati filmekben. Elmondhatom hogy koreai filmfüggő lettem.Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: