h1

Fájlok letöltésével, lejátszásával kapcsolatos kérdések

2010. január 09.

Mivel nem rendelkezünk saját tárhellyel, ezért a fájlokat ingyenes megosztó oldalakon tesszük elérhetővé, mint amilyen a megaupload vagy a 4shared.com.

A fájlok letöltéséhez célszerű a JDownloader nevű ingyenes letöltésvezérlő programot használni, több okból is:

  • a program képes automatikusan – mindenféle, fajta betűképek macerás kézi beírása nélkül – tölteni a legnépszerűbb fájlmegosztó oldalakról,
  • a program használatával könnyedén folytathatjuk a megszakadt letöltéseket,
  • a program képes a különböző csomagolt fájlok automatikus kibontására is – megfelelő beállítás után még a jelszóval védett fájlok se okoznak gondot (persze, ha ismerjük a jelszót 😉 ).

Használata:

A program rendelkezik magyar nyelvű kezelőfelülettel is. Amennyiben telepítéskor nem ajánlaná fel, akkor a SETTINGS/ USER INTERFACE/ LOOK/ LANGUAGE menüpontban választhatjuk ki a magyar nyelvet:

(kattints a fájlra, ha nagyobban szeretnéd látni)

A letöltendő fájlokat (linkeket) a legegyszerűbben a linkeken állva jobb gomb, hivatkozás másolása módszerrel (ha Firefox-ot használunk, Internet Explorer-ben “Parancsikon másolása” :S) adhatjuk meg a programnak:

Ha minden letöltendő fájl linkjét hozzáadtuk, akkor kattintsunk a LINKGRABBER (Linkgyüjtő) fülecske alján lévő “Continue with all (Tovább)” gombra, majd fent az indításra ( ).

Letöltési jelszó hozzáadása: a SETTINGS (Beállítások) / MODULS (Modulok)/ Passwords & Logins (Jelszavak és azonosítók)/ Unrar, Extract (Kicsomagolás) menüpontban lehetséges. Egyszerűen csak másoljuk be a megadott jelszót. Minden sorba csak egy jelszó kerüljön.

Letöltöttem a fájlt, de nem tudom lejátszani! Mit tegyek?

Az oldalon többféle kiterjesztésű fájl linkje található. Ha az általad letöltött fájl:

.mkv – Az oldalon linkelt mkv fájlok rendre h264 kódolásúak, AAC vagy AC3 hanggal, mellékelt formázott felirattal. Normál DVD lejátszón nem lehet megtekinteni őket, csak az újabb HD médialejátszókkal, vagy PC-n.

A videók számítógépen történő lejátszásához és a feliratok tökéletes megjelenítéséhez CCCP kodekpack és Media Player Classic lejátszó együttes használata ajánlott.

A CCCP kodekcsomag használatához és a lejátszó megfelelő beállításához az AnimeAddicts oldalán találhattok leírást (köszönet érte).

Amennyiben nem áll módotokban telepíteni az ajánlottakat, jobb híján a VLC media player portable (hordozható) változatát javaslom. Ebben az esetben azonban le kell mondani a formázott és igazított feliratok tökéletes megtekintéséről, viszont a lejátszó külön kodekek telepítése nélkül, akár egy pendrive-ról futtatva is képes lejátszani a videókat. Alkalmanként elmegy, de hosszútávra inkább a CCCP & Media Player Classic kombinációt preferálom.

.avi – Az oldalról elérhető összes .avi kiterjesztésű fájl megtekinthető asztali (XviD, DivX kompatibilis) DVD lejátszóval.

.zip, .z01, .z02… stb. – csomagolt fájl. Amennyiben JDownloader-el töltötted le, a program automatikusan kicsomagolja neked és a letöltési mappában megtalálod a fenti kiterjesztésű (.avi, .mkv) fájlt vagy fájlokat is. HA NEM a JDownloader-t használtad, akkor megtekintés előtt ki kell csomagolnod őket. Ezt a legegyszerűbben (és a leghatékonyabban) a TotalCommander nevű programmal tudod. Minden fájlrészletnek egy mappában kell lennie! Ekkor kattints kétszer a .zip kiterjesztésűre, majd szimplán húzd át a szomszédos ablakba (= vagy jelöld ki és nyomd meg a másolás gombot).

.001, .002, .crc – darabolt fájl. TotalCommander-ben a .crc kiterjesztésű fájlra kattintva egyesíthető (ha a JDownloader programot használod a letöltéskor, a program ezt a fájltípust is képes automatikusan kibontani).

.avi.001, avi.002, avi.003… stb. végű fájl. – HJ-split nevű ingyenes, alig 200 Kb-os, telepítést nem igénylő programmal darabolt fájl, összeilleszteni szintén a HJ-split nevű programmal lehet (a JDownloader egy-két esettől eltekintve ezzel a fájltípussal is boldogul).

.srt, .ass – feliratfájl. Zip fájlként csomagolva tölthető le. A jelzett videó mellé kicsomagolva tekinthető meg. A videónak és a felirat nevének egyeznie kell.

Összeillesztés a HJ-split segítségével:

Töltsük le mindegyik szeletet (.avi.001, avi.002… ) egyazon mappába, majd nyissuk meg a programot és válasszuk a JOIN (egyesít) menüpontot:

Majd az “Input File” sorban az “unknown” feliratra kattintva tallózzuk be a .avi.001 végű fájlt! Ha az összes szelet egy mappában van, akkor a START gombra kattintva a program elvégzi az egyesítést.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: